Blockflöjt

Ulrika Plith

Lärare

Renässansinstrumentet

Blockflöjten tillhör familjen träblåsinstrument och finns i varierande storlekar och stämlägen. Blockflöjten hade sin storhetstid under renässansen och barocken, 16-1700-tal. Blockflöjten finns i ett tjugotal olika storlekar, men de vanligaste är sopran-, alt- tenor- och basflöjt. Instrumentet passar både som soloinstrument och i mindre ensembler,
t.ex. tillsammans med fiol, cello och något ackordsinstrument. Oftast börjar man spela sopranblockflöjt. Altblockflöjten, som är storleken större, har en mjukare klangfärg och den kan man gå över till så snart händer och fingrar blivit tillräckligt stora. Traditionellt tillverkas blockflöjten i trä, men finns också i plast. En plastblockflöjt har flera fördelar, såsom lägre pris och ett mindre behov av underhåll, framför en gjord i trä, men klangen blir inte lika vacker , förstås!

Att vara musikskoleelev

När du spelar ett instrument får du undervisning enskilt eller i grupp och nivån anpassas till varje enskild elev. Du får ett lektionstillfälle i veckan efter överenskommelse av tidpunkt. Det finns möjlighet att hyra vissa instrument ett läsår efter tillgång. Du får också möjlighet att spela i ensembler, band och orkestrar. Du kommer få vara med på musikcaféer, julkonserter och andra framträdanden beroende på ensemble. Samspel är något vi uppmuntrar, dels för att det är roligt och som en förutsättning för musikalisk utveckling. Som instrumentalelev kommer du att få instruktioner av din lärare om hur du övar hemma. Förälder/vårdnadshavare bidrar med stöd och support men förväntas inte ha kunskaper om instrumentet, noter eller liknande.

Ansök till musikskolans ämnen här!