Mössebergs Musikkår som till vardags kallas ”Mössebergarna” är en symfonisk blåsorkester för vuxna. Musikkåren startade redan 1919 då Arvid Pompeijus och John W Gustavssson samlade ihop ett gäng unga män i kvarteret vid Torstenssonsgatan-Döbelnsgatan på Mösseberg. Eftersom alla bodde i kvarteret kunde det bli många extra repetitioner i Pompeijus skofabrik. Det räckte ju med att någon visslade så kom de andra musikanterna. Musikkåren blev också en liten musikskola eftersom alla musikanter fick läras upp från början.

Morgonväkten 1:a Maj

Redan 1921 började kåren med sin morgonmarsch genom staden på 1:a maj. Marschvägen har varit lite olika genom åren men de flesta gångerna har marschen startat kl. 08.00 i närheten av Mössebergs Portar i Mössebergsparken. En vanlig marschväg har gått Danska Vägen- Scheelegatan- S:t Olofsgatan- Trädgårdsgatan-Dotorpsgatan-Trätorget. Under många år gjordes en liten kort konsert i Plantis från den dåvarande scenen som fanns innan Amfiteatern kom till. Där försvann också under många år dirigenten som gav sig iväg till Ambjörnsgården som då kallades ålderdomshem. Där tog dirigenten hand om Falköpings sångsällskap som sjöng inomhus. Musikkårens musikanter vandrade därför i enskild marsch utan musik till Ambjörnsgården där vi avlöste Sångsällskapet och spelade vår repertoar med någon klarinettist som dirigent. Efteråt bjöds det på kaffe, kakor och tårta i källarlokalerna. Ambjörnsgården är riven sedan många år men Mössebergarnas marsch har fortsatt och avslutas nu vid Trätorget istället där vi också får ett enklare men lika efterlängtad fika. Antalet morgonpigga Falköpingsbor som väntat på oss utefter marschvägen har minskat kraftigt. Morgonmarschen är därför utbytt mot en vårmarsch mitt på dagen.

 

Strapatser

Varje musikkår med anor ska också ha några strapatsrika traditioner. För Mössebergarna är det marschen på Valborgsmässoafton från Trekanten till Mössebergsgården. Vi går då i täten för det fackeltåg med scouter som sedan tänder den stora brasan. Marschen som går uppför hela tiden är givetvis otroligt jobbig men samtidigt väldigt tacksam då det kan finnas uppemot 1000 personer som tar emot oss på Mössebergsgården.

På Kristi Himmelsfärds dag kommer nästa utmaning. Då skall hela kåren klättra upp för de slitna och hala trappstegen i S:t Olofs kyrka upp till klockrummet. Det är trångt och mörkt men det går att transportera en bastuba den vägen utan allt för många bucklor. Vår spelning ska börja klockan 8 men först måst klockan slå sina 8 slag. När motorn som driver slagverket börjar surra så kan man se 15-17 mössebergare som samtidigt stoppar fingrar i öronen för att i någon mån dämpa ljudet. Så gjordes också det år som klockan var nedtagen för reparation. Stor förvirring för att det inte blev några 8 slag. Efter spelning gäller det att ta sig ner så snabbt som möjligt utan att slå i huvudet eftersom eventuella högljudda kommentarer hörs nere i kyrkrummet. Det gäller också att hinna ner innan klockorna börjar ringa. Sen bär det iväg till någon av landsbygdskyrkorna. Vi har med åren blivit experter på att hitta ingången till klocktornen. De startar nästan alltid bakom orgeln på orgelläktaren.

 

Utlandsresor

På 90-talet gjorde musikkåren 3 utlandsresor. 1994 bar det iväg till Lido de Jesolo i Italien. Resan gjordes i samarbete med Musikskolan. Den slagverksgrupp som då deltog i Mössebergarnas uniformer bildade senare under året Falköpings Trumkår. 1996 var det dags för ny resa till Lido och 1998 gjordes en resa till Bournemouth i England.

 

Spännande spelningar

Under åren som gått har musikkåren hunnit med en hel del framträdanden av lite ovanligare art. 6 juni 1982 gjordes en resa på Göta Kanal från Karlsborg till Töreboda. Vi spelade i varje sluss till årskådarnas stora förtjusning. 1986 gästades Falköping av Riksteatern med den komiska operan Don Quijote. Mössebergs Musikkår uppträdde som andraorkester från bänkarna längst bak i Stadsteatern. Musikkåren var iklädda mörka kläder och försedda med pannlampor. Via lampsignaler fick vår dirigent info om när det vara dags för våra insatser. Vi skulle höras men inte synas!

1 maj 1991 bjöd på ett uruselt väder. Morgonväkten fick ställas in vilket bara skett en gång tidigare. Arbetarrörelsens demonstrationståg skedde i hällregn. Musikkåren spelade från ett lastbilsflak med kapell för att i någon mån skydda oss mot väta. Redan i den första skarpa sväng som lastbilen tog förflyttades allt vatten som samlats på kapellet ner till musikanterna som fick en rejäl dusch.

2009 firade segelflygmuséet på Ålleberg 25 år. Musikkåren medverkade med konsert i den gamla hangaren. Några entusiaster hade byggt en startramp för att kunna starta glidflygplan med katapult. Detta tillät dock inte Luftfartsverket, rampen fick därför aldrig användas som tänkt. Men den var utmärkt för Musikkåren som placerade sig högst upp på rampen och där spelade Svensk Flygarmarsch. (Under 2014 rasade för övrigt hela rampen)

2012 hyrde Mullsjö kommun en motorvagn från järnvägsmuséet i Nässjö. Mullsjö firade att järnvägen funnits på orten i 125 år. Musikkåren äntrade tåget i Falköping och efter lite trassel med dåliga batterier kom vi så småningom iväg. I Sandhem gjorde tåget ett kort uppehåll och Musikkåren gjorde ett bejublat framträdande på perrongen inför hundratals Sandhemsbor. Sedan gjordes en sittande konsert på perrongen i Mullsjö med publik från båda sidor av järnvägen.

 

Mössebergarna och Musikskolan

Falköpings stad startade 1951 en kommunal musikskola. Redan från början lyckades man skriva in i den kommunale musikledarens befattningsbeskrivning, ” den kommunale musikledaren ska tillika vara ledare och dirigent för Mössebergs Musikkår och Falköpings Orkesterförening.” I samband med starten tillkom också Falköpings sångsällskap. På det viset blev det en ganska bekväm tillvaro för musikkåren som då hade både dirigent och ytterligare någon musiklärare som fasta musiker. Musikskolan blev också den stora rekryteringsbasen. Musikskolan hade inga egna lokaler under många år utan hyrde in sig där det fanns plats. När Medborgarhuset stod klart så var det logerna till teatern som användes till lektionsrum. Brass- och träblåslärarna kom nästan uteslutande från Skaraborgs Regementes Musikkår. Kårens replokaler har också växlat genom åren. De första åren fick man använda Pompeijus skofabrik, under 60-talet användes scenen i samlingslokalen Falbygdens sjukhus. På 70-80-talen fick Musikskolan egna lokaler på tredje våning S:t Olofsgatan 42. Där kunde kåren också repetera. Under tiden 1989-2001 användes Kyrkerörsskolans aula och under en kort period flyttade Musikskolan till lokaler på Petter Ryttings väg 3. Sedan höstterminen 2002 har kåren repeterat i Musikskolans orkestersal i nuvarande Ållebergsgymnasiet. Det är inte fel att säga att Mössebergarna har levt i en slags symbios med Musikskolan. Sedan 2002 har vi däremot fått klara oss på egna ben. Vi får betala hyra för replokalen, vi betalar för notkopiering och vi betalar vår dirigent. Rekryteringen sker till viss del fortfarande från Musikskolan men vi har också musiker från bland annat Skara som saknar blåsorkester för vuxna.

 

Stort kontaktnät

Musikkåren och dess medlemmar har de senaste åren skaffat ett stort kontaktnät. Inte minst inom SOF Västra Götalandsdistriktet. Huvuddirigenten Susanna Heinebäck och vice dirigenten Claes Sandgren har ett oerhört värdefullt kontaktnät med både musiker och kompositörer. 2014 kunde vi därför stoltsera med att göra ett uruppförande av ett verk skrivet speciellt för Mössebergs Musikkår. Christoffer Elgh hade inspirerats av våra Västgötska platåberg som man går uppför och nerför ungefär som man spelar skalor. Stycket är skrivet som en kanonfanfar och kan spelas både sittande, stående eller i rörelse. Musikkåren har prövat båda delarna!

 

 

Framtiden

När man bläddrar tillbaka i verksamhetsberättelserna genom åren så är det tre ord som återkommer ständigt: Ekonomi, rekrytering och uniformer. Samma sak gäller för Mössebergarna men vi har lärt oss att jobba med lågbudgetar, gnetat och sparat på utgifterna. Kåren har en ungdomlig styrelse som tar sitt fulla ansvar för verksamheten. Därför ser vi fram mot många spännande spelningar framöver och ett hejdundrande jubiléum 2019 då Mössebergs Musikkår fyller 100 år!